Ana içeriğe atla

OPSCO REKLAM

Opera ve Sanatta Sezon Açılıyor

14.10.2016 - 16:09

Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi (LGOSM),  2016-2017 sanat sezonunu İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin katkılarıyla, Leyla Gencer’in doğum günü olan 10 Ekim’de açıyor.

Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Ekim Ayı Programı ise şu şekilde;


14 Ekim Cuma Saat 20.00’de Hayko Bağdat Salyangoz ‘’Tek Kişilik Bişe’’ adlı gösterisinde seyircisine “Müslüman mahallesinde Salyangoz olmayı” anlatıyor. 
Ekim ayında Leyla Gencer Opera Sahne’sinde ilk kez sahnelenecek Salyangoz, çocukluk evinin kapılarını, ada maceralarını, gençliğini, evliliğini, kendi tabiriyle “gollik halleri”ni anlattığı “tek kişilik bişe”, herkesin kendinden bir parça bulacağı, bazen keyifli bazen de hüzünlü, ama dolu dolu iki saatlik bir performans. 
16 Ekim Pazar 13.00 ve 20.00’de Rus besteci Sergey Sergeviç Prokofyev’in dünyaca ünlü müzik masalı ‘’Peter ve Kurt’’, gündüz çocuklar, akşam ise LGOSM’nin yetişkin seyircisi için sahnelenecek. 
20. yüzyıl senfonik müzik alanında ihtisaslaşan Stefano Mazzoleni’nin şefliğini üstlendiği Leyla Gencer Gençlik Senfoni Orkestrası’nın sahneye koyduğu “Peter ve Kurt” (1936), Rus besteci Sergei Prokofiev’in (1891-1953) yazdığı bir eser. Bu eser, bir yandan çocukları bir orkestrada yer alan müzik aletleri ile tanıştırıyor, diğer yandan onlara müzik yoluyla hikaye anlatılabileceğini gösteriyor. Çünkü, Prokofiev, eserde, “Peter ve Kurt”un öyküsünü her bir karakteri bir enstrüman ya da enstrüman grubuyla ve bir müzik temasıyla özdeşleştirerek bir anlatıcı yardımıyla anlatıyor. 
23 Ekim Pazar 13.00’de Balerin Prensesler Müzikali Altınok Tiyatrosu’nun katkılarıyla Leyla Gencer Opera Sahnesi’nde minik izleyicilerini bekliyor. 
Büyük bir sarayda yaşayan prenses kardeşlerin en büyük tutkusu baledir. Bale yapmayı çok seven Balerin Prensesler, bir gün, daha önce saraylarında hiç görmedikleri bir ana tanık olurlar. Gizemli ve sihirli bir dünyanın kapılarını açacak sırrı keşfederler. Bu sihirli yolculuk sonunda prenses kardeşleri büyük bir sürpriz beklemektedir. +4 yaşa hitap eden müzikal tek perdeden oluşup 75 dakika sürmektedir. 
23 Ekim Pazar 17.00 Kammeroper İstanbul Ensemble Leyla Gencer Opera Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.
Türkiye’deki Opera sanatına destek ve farklı bir renk getirmek amacıyla alternatif bir topluluk düşüncesi ile oluşturulan bu topluluk, operatik konser ve temsilleri hedef alan, operayı minimalize eden onun konser versiyon halidir. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışı konserleri de amaçlayan topluluk, İstanbul Opera ve Balesi eski Genel Sanat Yönetmeni, bariton Sedat Öztoprak’ın solistliğinde ve genel sanat yönetmenliğinde 2016 yılında planlanmış, genel koordinatörlüğünü ise İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eski müdürü keman sanatçısı Murat Gürol üstlenmiştir. Bu proje; klavye, iki keman, viyola, viyolonsel, flüt ve klarnetten oluşmakta olup büyük orkestranın verdiği tını zenginliğini ve armonik yapıyı koruyarak onu bir oda topluluğu düzeyinde dinleyiciye aktarmayı amaçlıyor. Klavyeyi ve orkestra şefliğini Paolo Villa’nın üstlendiği, aranjmanları Aria Torkanbouri’nin yaptığı grup, ihtiyaç halinde sayısını artırabilecek, farklı tınıları da bünyesinde hissetmek amacıyla Türk müziği enstrümanları da kullanabilecektir.
26 Ekim Çarşamba Taş Plak Senfoni Orkestrası ‘’Taş Plak Sevdiği Müziği Çalar!’ sloganıyla, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde, Yeşilçam filmlerinden derlediği repertuvarıyla muhteşem bir geceye hazırlanıyor.
“Taş Plak Senfoni Orkestrası, 2012 yılında İstanbul’da kuruldu. Daha evvel Queen Gecesi Konserleri’ni düzenleyen ekip, bu sene 60 kişilik kadrosuyla, Hababam Sınıfı’ndan Çöpçüler Kralı’na, Tarkan’dan Çiçek Abbas’a 7’den 70’e herkesin aşina olduğu unutulmaz Yeşilçam filmlerinden derlediği repertuvarıyla dinleyici karşısına çıkıyor...” Orkestra şefi Neyzen Özsarı ve besteci Boran Mert’in birlikte hazırladıkları bu proje, artık prime-time dizgesinde sıklıkla göremediğimiz; dolayısıyla eskisi kadar sıklıkla erişemediğimiz müziklere hayat vermeyi hedefliyor! 2016-2017 sezonlarında Taş Plak Senfoni’nin programını oluşturacak projenin misyonu bu işitselliği unutturmamak, yeni neslin daha çok tanımasını sağlamak yönünde. Bu kültürü oluşturan müziğin zirvede olduğu 1970 -80’li yıllar bandına doğru, bir müzeye girercesine yolculuğa çıkacağınız konserin repertuvarında: 1969-88 tarihleri aralığında çekilmiş 40 Yeşilçam filminden, 60’a yakın müzik bulunuyor. Ah Nerede’den Çöpçüler Kralı’na, Çiçek Abbas’tan Hababam Sınıfı’na, Züğürt Ağa’dan Düttürü Dünya’ya birçok film müziği orijinalinde duyulduğu gibi sergilenecek.
30 Ekim Pazar 13.00 Hansel ve Gretel İstanbul Çocuk Sanat’ın yorumu ile küçük sanatseverler ile buluşuyor. 
Grimm kardeşlerin aynı adlı masalından uyarlanan müzikli çocuk oyununda zengin olmak için yanlış yola sapan yetişkinler ile düştükleri zor durumdan kurtulmaya çalışan çocukların hikayesi komik bir dille anlatılıyor. Müzikli çocuk oyunundaki şarkılara koreografi uygulanmış olup, oyun 1 saat sürmektedir. 
30 Ekim Pazar 17.00’de Şevki Karayel Piyano Resitali sevenlerini Leyla Gencer Opera Sahnesi’nde ağırlıyor. 
Geçtiğimiz sezon kapanışını yine ünlü virtüöz Şevki Karayel ile yapan LGOSM bu sezon da programında sanatçıya yer veriyor. Repertuarında dünyaca ünlü bestecilerin eserlerine yer veren Karayel, izleyicileri için bir kez daha LGOSM sahnesinde. 

Image removed.

Yukarı